Een duurzaam toekomstperspectief voor nieuwkomers

Auteur: Nienke
Leestijd: 2 min
Leestijd: 2 min

Een duurzaam toekomstperspectief voor vreemdelingen

In de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) zoeken gemeenten samen met nieuwkomers naar bestendige oplossingen voor hun situatie. Het programma is bedoeld voor nieuwkomers die geen recht (meer) hebben op verblijf, maar om uiteenlopende redenen niet zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Zij komen vaak op straat terecht of in zogenaamde bed-bad-broodvoorzieningen. De LVV biedt deze groep onderdak en begeleiding.

De gemeente Utrecht is één van de deelnemende gemeenten. Samen met IND, DT&V, Politie en maatschappelijke organisaties werken zij intensief samen om een bestendige oplossing te vinden voor de deelnemende nieuwkomers. Dat wil zeggen: terugkeer, doormigratie of legalisering van verblijf. Met elke deelnemer zoekt men uit welke mogelijkheden er zijn om tot een passend perspectief te komen. Dit draagt bij aan het aanpakken van de zorg- en veiligheidsproblematiek op lokaal niveau.

Het proces dat deelnemers doorlopen zit best ingewikkeld in elkaar. Daarom maakten wij een informatieboekje dat de organisaties kunnen gebruiken om deelnemers hier op een toegankelijke manier over te informeren. Omdat veel deelnemers een andere taal dan Nederlands of Engels spreken, maakten we ook een visuele weergave van het proces.

deel dit verhaal

Met elke deelnemer zoekt men uit welke mogelijkheden er zijn om tot een passend perspectief te komen.