Een systemische brief aan jouw organisatie

Auteur: Steef
Leestijd: 4 min
Leestijd: 4 min

Wat speelt er in de onderstroom? 

Stel je voor: je zit met jouw management team in een ruimte en mag luisteren naar een brief. Jullie luisteren naar een verhaal, geschreven vanuit het systeem, gericht aan de hele organisatie. Wat heeft het systeem te vertellen?

Al luisterende naar de brief, die Steef – een Wiltgroeier – voorleest na aanleiding van een aantal systemische interviews met medewerkers, horen jullie confronterende dingen. Over jezelf. Over anderen. Over wat er eigenlijk al jaren fout gaat. Over wat er zich in de diepte van de organisatie afspeelt: de onderstroom. Je hoort dingen die je niet eerder zo had gezien of gevoeld, maar er vallen ook puzzelstukjes op z’n plek. Deze moeilijke boodschap geeft, gek genoeg, opluchting, energie en positiviteit.

Deze brief is het begin van een nieuwe koers. ‘We gaan geen pleisters meer plakken’, aldus de leden van het managementteam.

Een verandering doorvoeren op basis van een doel en een goed plan is niet altijd voldoende om de gewenste resultaten te boeken. Je stopt veel tijd in het bedenken, uitwerken en operationaliseren van de verandering. In het slechtste geval blijf je tegen hetzelfde probleem aanlopen.
Bij Wiltgroei geloven we in de kracht van verhalen én passen we steeds vaker een systemisch perspectief toe in de opdrachten die we doen. Zo ook bij deze organisatie in de zorg, in Brabant. Een systemische benadering laat zien welke onderliggende dynamieken en patronen bewegen in de organisatie.

”Hoe worden we een gezonde organisatie”, was de vraag die ons gesteld werd.
 Het traject loopt nog. Maar dat er veel in beweging is, is een feit! Wat zou er in dezelfde brief staan over een paar maanden?

deel dit verhaal

na aanleiding van een aantal systemische interviews met medewerkers, horen jullie confronterende dingen. Over wat er zich in de diepte van de organisatie afspeelt: de onderstroom.