"In de baas zijn tijd"

Auteur: Julien
Leestijd: 3 min
Leestijd: 3 min

Taal als belangrijke cultuurdragers

Een alledaagse uitdrukking én de titel van een radioprogramma (ontdekt tijdens een vakantie door Julien). We gebruiken deze zin vaak in relatie tot handelingen die niets met ons werk te maken hebben, maar wel tijdens ‘werktijd’ plaatsvinden. Hoewel deze uitdrukking op het eerste gezicht normaal lijkt, onthult iets langer nadenken dat het eigenlijk een weergave is van een verouderd mensbeeld. Het idee dat er ’tijd’ in ons leven is die niet van onszelf is, maar van de baas, is eigenlijk behoorlijk pijnlijk.

Het is op twee manieren pijnlijk:
1. Het voelt als bedrog naar je werkgever. Namelijk dat je iets doet wat niet mag en het toch doet.
2. Je werkomgeving is een plek waar je het idee hebt beperkt te worden in wat je mag doen.

Taal en dus ook uitdrukkingen zijn cultuurdragers. Voor ons staat ‘in de baas zijn tijd’ symbool voor een cultuur van controle en wantrouwen, zowel van werkgever naar werknemer als andersom.

Wij geloven in een cultuur die uitgaat van vertrouwen en vrijheid. We weten ook hoe! Wij helpen organisatie om de randvoorwaarden te creëren voor een aantrekkelijke en veerkrachtige cultuur waar mensen graag werken en trots op zijn. Wil je weten hoe wij dat doen? Stuur een berichtje naar: julien@wiltgroei.nl

deel dit verhaal

Taal en dus ook uitdrukkingen zijn cultuurdragers. Voor ons staat 'in de baas zijn tijd' symbool voor een cultuur van controle en wantrouwen, zowel van werkgever naar werknemer als andersom.