Het recht om aangifte te doen van een misdrijf

Auteur: Nienke
Leestijd: 1 min
Leestijd: 1 min

Kun je als slachtoffer zonder verblijfsstatus aangifte doen bij de politie?

In Europa heeft iedereen het recht om aangifte te doen van een misdrijf. Toch durven mensen zonder verblijfsstatus vaak niet naar de politie te stappen voor bescherming of hulp als zij slachtoffer of getuige zijn van criminaliteit. De angst om zelf opgepakt te worden houdt hen tegen.

Gelukkig bestaat er in Nederland een “free in, free out” regeling die het mogelijk maakt voor deze kwetsbare groep om veilig aangifte te doen, zonder risico op opsluiting en uitzetting. Alleen is dit niet bij iedereen goed bekend en lijkt de regeling in de praktijk nog niet optimaal te werken.

Nienke Geijer werkt met de Gemeente Utrecht aan een bewustwordingscampagne voor dit thema. Dit gebeurt in samenwerking met de steden Barcelona, Milaan en Gent vanuit het Europese project “safe reporting of crimes”. Onderstaande site geeft inzicht in de Europese campagne. In 2024 zal Nienke inzetten op verschillende interventies in Utrecht, om de bekendheid te vergroten en hiermee een veilige omgeving te creëren. We proberen hiermee de positie van ongedocumenteerden te verbeteren.

deel dit verhaal

In Europa heeft iedereen het recht om aangifte te doen van een misdrijf