Ubuntu: het diepe besef van onderlinge verbondenheid

Auteur: Floor
Leestijd: 5 min
Leestijd: 5 min

In de tijd waarin we nu leven, spelen maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering, grote sociale ongelijkheid, migratie en geopolitieke spanningen een grote rol. Er lijkt op verschillende lagen in de samenleving bijna meer verdeeldheid dan overeenstemming te ontstaan op deze thema’s.

Jurian Beeftink heeft zich laten inspireren door de Zuid-Afrikaanse filosofie Ubuntu. Hij gelooft erin dat we deze filosofie zouden kunnen inzetten om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. De filosofie is samen te vatten in de quote: “ik ben omdat wij zijn”. Volgens de Ubuntu staat de identiteit en zingeving van een individu niet op zichzelf, maar wordt hier betekenis aan gegeven in verbinding en harmonie met anderen.

Jurian heeft binnen zijn opdracht als Coördinator Leefbaarheid, op TGO de Winkelsteeg, initiatieven vanuit het Ubuntu-gedachtegoed vorm proberen te geven. “Enige tijd geleden ontstond de vraag of we een plek konden creëren waar bewoners religie en spiritualiteit konden beoefenen. En enkele dagen later was die ruimte er. Er zijn leefregels afgesproken en er is een rooster gemaakt wie en wanneer gebruikmaakt van de ruimte. Enkele weken verder zien we een ruimte waar christenen en islamieten in harmonie kunnen bidden en waar mindfulness- & yogalessen gegeven worden. Het is een voorbeeld van de medemenselijkheid vanuit de Ubuntu-gedachte in het klein”, aldus Jurian.

We hebben elkaar nodig en zullen het samen aan moeten gaan. Wat er nodig is om de harmonie in de wereld te herstellen, is actie zegt Jurian. Dus laat je ook inspireren door de filosofie van Ubuntu en verwonder je door op de links in de reactie te klikken.

deel dit verhaal

We hebben elkaar nodig en zullen het samen aan moeten gaan. Wat er nodig is om de harmonie in de wereld te herstellen, is actie zegt Jurian.