Uitdagingen van lhbti+ asielzoekers

Auteur: Floor
Leestijd: 4 min
Leestijd: 4 min

Roze units

Lhbti+ asielzoekers worden vaak blootgesteld aan discriminatie, geweld en misbruik, zowel in hun thuisland als tijdens hun vlucht. Zelfs in landen als Nederland, die bekendstaan om hun tolerantie, blijkt dat lhbti+-asielzoekers vaak het slachtoffer zijn van discriminatie en mishandeling in opvangcentra. Gelukkig zien we een groeiende beweging van initiatieven zoals rozeunits, die speciaal in het leven zijn geroepen om een veilige haven te bieden voor lhbti+-asielzoekers.

Toen Jurian in april 2023 startte als Coördinator Leefbaarheid op Crisisnoodopvang de Winkelsteeg, wilde hij aandacht voor de veiligheid van deze kwetsbare doelgroep. Samen met het team richtte hij daarom een regenboog unit op waar tientallen bewoners veilig gehuisvest worden. Ondertussen zijn ook ketenpartners COA, Vluchtelingenwerk, COC (initiatief Cocktail) en DoktersvandeWereld aangehaakt met een signalerende functie en om een luisterend oor te bieden.

De regenboog unit lijkt een kleine interventie in het bestaande systeem, maar is voor tientallen mensen het verschil in hun veiligheid. We zijn trots dat Jurian zich inzet voor de menswaardigheid in de opvang.

deel dit verhaal

De regenboog unit lijkt een kleine interventie in het bestaande systeem, maar is voor tientallen mensen het verschil in hun veiligheid.